Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

1913: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


*Μάχες στο Μπιζάνι


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


          Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, το Φεβρουάριο του 1913, υπήρξε ένα σπουδαίο στρατιωτικό και πολιτικό γεγονός στην έκβαση του Βαλκανικού Πολέμου. Και δικαιολογημένα ανήγγειλε τη μεγάλη στρατιωτική νίκη ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη Βουλή.
          Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος, το απόγευμα της 21ης Φεβρουαρίου 1913, έδωσε το λόγο αμέσως μόλις κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, στον πρωθυπουργό και υπουργό των Στρατιωτικών Ελευθέριο Βενιζέλο, που είχε προσέλθει περιχαρής.
          Και εκείνος, εν μέσω θυελλωδών χειροκροτημάτων, ανήλθε στο βήμα και ανακοίνωσε το τηλεγράφημα του αρχιστρατήγου και διαδόχου Κωνσταντίνου, που είχε σταλεί από το στρατηγείο του στο Χάνι του Εμίν Αγά. «Την τρίτην πρωινήν, ήρξατο γενική επίθεσις κατά του φρουρίου Ιωαννίνων».


*Ο Εσάτ Πασάς, που παρέδωσε τα Ιωάννινα στον Κωνσταντίνο

          Στη συνέχεια διάβασε τις αναλυτικές αναφορές για την επίθεση και τα επόμενα τηλεγραφήματα, σύμφωνα με τα οποία, στις 8 το πρωί ο στρατιωτικός διοικητής των Ιωαννίνων Εσάτ Πασάς επιθυμούσε να παραδώσει τα Ιωάννινα. Έστειλε μάλιστα αντιπροσωπεία να διαπραγματευθεί τα της παραδόσεως.
          Και ενώ η αίθουσα σείονταν από τα χειροκροτήματα, ο Βενιζέλος, διάβασε το τηλεγράφημα του υπαρχηγού του Επιτελείου, σύμφωνα με το οποίο «τρεις ίλαι ιππικού υπό την  διοίκησιν του υποστρατήγου Σούτσου, εισήλθον εις τα Ιωάννινα μετά της χωροφυλακής».
          Αμέσως μετά μίλησαν οι Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Γεώργιος Θεοτόκης, Δημήτριος Ράλλης, Δημήτριος Γούναρης και άλλοι.
          Προς το τέλος της συνεδρίασης, ελήφθη από το Χάνι του Εμίν Αγά και άλλο τηλεγράφημα, που γνωστοποιούσε την υπογραφή του πρωτοκόλλου της παραδόσεως. Το φρούριο των Ιωαννίνων- έλεγε το τηλεγράφημα- παραδίδεται στον Ελληνικό Στρατό. Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί, παραδίδονταν ως αιχμάλωτοι πολέμου, μαζί με όλο το υλικό τους, τις σημαίες και τα άλογά τους.
          Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, χαιρετίσθηκε με ενθουσιασμό και από τον Τύπο. Ο ποιητής Χρήστος Χρηστοβασίλης δημοσίευσε ποίημα, ειδικά για την περίσταση, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

Δεν ήρθε πρώιμα η άνοιξη κι ουδέ το καλοκαίρι
Χαιρόμαστε, χορεύουμε και ψιλοτραγουδούμε,
Γιατί ελευτερωθήκανε, Αϊτέ, τα Γιάννινα μας.
           
          Ο Γεώργιος Σουρής έγραψε στο "Ρωμηό" ανάλογο ποίημα.

Τα πήραμε τα Γιάννινα
Μάτια πολλά το λένε,
όπου γελούν και κλαίνε.
Το λεν πουλιά των Γρεβενών
κι αηδόνια του Μετσόβου…

          Η συνεδρίαση ελύθη για να παραστούν οι βουλευτές, στην Δοξολογία που ετελείτο στη Μητρόπολη Αθηνών.
          Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων έγινε μετά από πολυήμερη σκληρή πολιορκία των οχυρωμένων θέσεων της ευρύτερης περιοχής, κάτω σκληρές καιρικές συνθήκες. Η γενική επίθεση κατά της οχυρωμένης τοποθεσίας του Μπιζανίου, άρχισε το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου 1913. Οι μαχητές του 1ου Συντάγματος Ευζώνων διακρίθηκαν για τις τολμηρές διεισδύσεις τους. Οι άλλες ελληνικές δυνάμεις με διάφορα στρατηγικά τεχνάσματα, κατόρθωσαν να παραπλανήσουν τους Τούρκους. Το πυροβολικό έβαλε ασταμάτητα.
          Στις 11 το βράδυ ο διοικητής των Ιωαννίνων Εσάτ Πασάς αναγκάσθηκε να στείλει απεσταλμένους για παράδοση της πόλης. Η συμφωνία επιτεύχθηκε και η παράδοση της πόλης ορίσθηκε για τις 8 το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου. Υπεγράφη και σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης. Το υπέγραφε ο διοικητής της οχυρωμένης τοποθεσίας Τούρκος αντισυνταγματάρχης Βεχήπ Μπέης και οι Έλληνες λοχαγοί Ιωάννης Μεταξάς και Ξενοφών Στρατηγός.
          Ο αρχιστράτηγος και Διάδοχος Κωνσταντίνος εισήλθε στην πόλη στις 22 Φεβρουαρίου και μαζί με το Στράτευμα έγιναν δεκτοί από τους κατοίκους με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις. Επακολούθησε δοξολογία στη Μητρόπολη.
          Η Ήπειρος ολόκληρη ζούσε μεγάλες στιγμές.  


*Τούρκοι αιχμάλωτοι στα Ιωάννινα



*Το ποίημα του Χριστοβασίλη πρωτοσέλιδο στην "Ακρόπολη"




*Η πρώτη σελίδα του "Νουμά"



*O Ελεθέριος Βενιζέλος



*Ο Κωνσταντίνος



*H απελευθέρωση των Ιωαννίνων στο διεθνή Τύπο


*H δοξολογία στη Μητρόπολη των Ιωαννίνων


*H είσοδος του Ελληνικού Στρατού στα Ιωάννινα


*Τα Ιωάννινα σε παλιά καρτ ποστάλ


*Τα Ιωάννινα σε παλιά καρτ ποστάλ


*Από την εφημερίδα "Καιροί" 2 Μαρτίου 1913









11 σχόλια:

  1. Τότε ο Λεωνίδας Παρασκευόπουλους μετέπειτα βενιζελικός Αρχιστράτηγος εφήρμοσε τις τεχνικές πυροβολικού που αργότερα εφαρμόστηκαν στο Α' ΠΠ. Όταν έπεσε το Μπιζάνι οι στρατιωτικοί ακόλουθοι στην Αθήνα επισκέφθηκαν τα πεδία των μαχών προσπαθώντας να μελετήσουν τις νέες τεχνικές.
    Οι Τούρκοι αιχμάλωτοι πολέμου κρατήθηκαν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Μακρόνησο, αλλά για λίγο.
    Κοκκινάκης Κρίτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Αυτό για τον Παρασκευόπουλο είναι σωστό. Ούτε κάποιο "σχέδιο ελίγμου" του Μεταξά, τί ελιγμός άλλωστε μπορούσε να γίνει μπροστά στο πιο οχυρό σημείο της Ευρώπης εκείνη την εποχή, ούτε η "ηγετική ικανότητα του διαδόχου" που μόνο κακό έκανε στον Ελληνισμό. Πράγματι ο Παρασκευόπουλος σε μία μάχη που το Πυροβολικό είχε τον πρώτο ρόλο και εφαρμόζοντας τη τακτική βολών "αντιπυροβολικού", τακτική πρωτόγνωρη για τον Ελληνικό Στρατό έκαμψε την οθωμανική αντίστασης στο Μπιζάνι. Όταν πλέον οι ζημιές των οθωμανικών πυροβόλων ήταν πολύ μεγάλες και οι απώλειες των οθωμανών πυροβολητών μη αναπληρώσιμες η αντίσταση σταμάτησε. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στον Α΄αλλά και στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, πχ πριν την εφόρμηση των τεθωρακισμένων.

    Κοκκινάκης Κρίτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Δημητρης Χριστογιωργος
    7 ώρες πριν
    Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟ, ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.
    ΔΙΑΘΕΣΤΕ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ, ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ.

    ΕΝΑ ΒΡΟΧΕΡΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1913, ΚΑΙ ΕΝΩ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΑΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΣΦΙΓΚΕ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΑΣΗ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, ΔΥΟ ΑΝΤΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ, ΤΥΧΑΙΑ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΣΤΕΓΟ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΗ ΒΡΟΧΗ.
    Ο ΕΝΑΣ, Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ, ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΛΟΧΑΓΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ: "ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΕΦΕΝΤΗ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ" (Ο ΤΟΤΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ).
    Ο ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΤΡΕΣ ΧΩΡΙΣΤΗΚΑΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ, ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΒΡΟΧΗ.
    ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ, ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΜΠΑΣΗ, ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΒΕΡΩΦ, ΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ.
    Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΕΠΕΔΙΩΚΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΧΩΡΙΣ Ο ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.
    Ο ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΞΑΝΑΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ : ''ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΕΦΕΝΤΗ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ''.
    ΚΑΠΟΙΟ ΒΡΑΔΥ, ΜΙΑ ΣΚΙΑ ΓΛΙΣΤΡΗΣΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ.
    Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΕΦΕΝΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΕΡΒΑΣΙΟ.
    Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ:
    "ΝΙΚΟΛΑΚΗ, ΣΕ ΚΑΛΕΙ Η ΠΑΤΡΙΣ !!! ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ"
    Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΕΦΕΝΤΗΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ, ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΗΓΕΙΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ, ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΟΥ ΕΜΙΝ ΑΓΑ.

    (Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΦΟΙΤΗΣΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΑΤ ΠΑΣΑ, ΤΟΥΡΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ, ΕΙΧΑΝ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΕΝΑΝ ΔΙΑΚΟΝΟ, ΤΟΝ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΒΛΑΧΟ. Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΜΗΝΥΣΕ ΣΤΟΝ ΕΣΑΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΜΗΝ "ΧΑΛΑΣΕΙ" ΤΟΝ ΚΛΗΡΙΚΟ. Ο ΕΣΑΤ, ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ ΣΤΟΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΝΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ).

    ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΜΠΑΙΝΕ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ, ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΩ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ, ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΜΟΥ.

    Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΣΑΤ ΠΑΣΑΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ Ο ΕΝΑΣ ΑΠ' ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, Ο ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ ΕΣΑΤ, ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΚΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ.
    ΤΟΤΕ, Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ: "ΒΑΛΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΣΟΥ ΣΤΗ ΘΗΚΗ ΤΟΥ, ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ, ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ."(σχετικες φωτο).

    ΤΑ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ, ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ Ο ΠΟΛΩΝΟΣ ΜΙΝΕΙΚΟ, Ο ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΓΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΑΡΗ ΚΑΙ Η ΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ.
    Ο ΜΙΝΕΙΚΟ, ΠΑΝΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΕΘΕΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
    Η ΟΔΟΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΥΡΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΠΛΑΝΕΙΟ, ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ". ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΕΦΕΝΤΗ, ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ, ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ.
    ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΟΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ. ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΤΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ, Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΩΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΒΑΣΛΑΚΗΣ ΚΑΠΠΑΣ(τον ακουσα με τα αυτια μου, μικρο παιδι, να μου διηγειται την ιστορια αυητ, οπως την εζησε)
    ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΓΙΩΡΓΟΣ, ο πατερας μου.

    ..... ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.........2144 Lerall

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημητρης Χριστογιωργος
    7 ώρες πριν
    Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟ, ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ.
    ΔΙΑΘΕΣΤΕ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ, ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ.

    ΕΝΑ ΒΡΟΧΕΡΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1913, ΚΑΙ ΕΝΩ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΑΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΣΦΙΓΚΕ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΑΣΗ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, ΔΥΟ ΑΝΤΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ, ΤΥΧΑΙΑ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΣΤΕΓΟ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΔΗ ΒΡΟΧΗ.
    Ο ΕΝΑΣ, Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ, ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΛΟΧΑΓΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ: "ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΕΦΕΝΤΗ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ" (Ο ΤΟΤΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ).
    Ο ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΤΡΕΣ ΧΩΡΙΣΤΗΚΑΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ, ΟΤΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΒΡΟΧΗ.
    ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ, ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΜΠΑΣΗ, ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΒΕΡΩΦ, ΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ.
    Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΕΠΕΔΙΩΚΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΧΩΡΙΣ Ο ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.
    Ο ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΞΑΝΑΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ : ''ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΕΦΕΝΤΗ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ''.
    ΚΑΠΟΙΟ ΒΡΑΔΥ, ΜΙΑ ΣΚΙΑ ΓΛΙΣΤΡΗΣΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ.
    Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΕΦΕΝΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΕΡΒΑΣΙΟ.
    Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ:
    "ΝΙΚΟΛΑΚΗ, ΣΕ ΚΑΛΕΙ Η ΠΑΤΡΙΣ !!! ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ"
    Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΕΦΕΝΤΗΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ, ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΗΓΕΙΤΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ, ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΟΥ ΕΜΙΝ ΑΓΑ.

    (Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΦΟΙΤΗΣΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΑΤ ΠΑΣΑ, ΤΟΥΡΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ, ΕΙΧΑΝ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΕΝΑΝ ΔΙΑΚΟΝΟ, ΤΟΝ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΒΛΑΧΟ. Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΜΗΝΥΣΕ ΣΤΟΝ ΕΣΑΤ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΜΗΝ "ΧΑΛΑΣΕΙ" ΤΟΝ ΚΛΗΡΙΚΟ. Ο ΕΣΑΤ, ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ ΣΤΟΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΝΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΓΙΝΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ).

    ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ, Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΜΠΑΙΝΕ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ, ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΩ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ, ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΜΟΥ.

    Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΣΑΤ ΠΑΣΑΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ Ο ΕΝΑΣ ΑΠ' ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, Ο ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ ΕΣΑΤ, ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΚΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ.
    ΤΟΤΕ, Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ: "ΒΑΛΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΣΟΥ ΣΤΗ ΘΗΚΗ ΤΟΥ, ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ, ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ."(σχετικες φωτο).

    ΤΑ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ, ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ Ο ΠΟΛΩΝΟΣ ΜΙΝΕΙΚΟ, Ο ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΓΑΜΠΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΑΡΗ ΚΑΙ Η ΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗ.
    Ο ΜΙΝΕΙΚΟ, ΠΑΝΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΕΘΕΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
    Η ΟΔΟΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΟΥΡΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΠΛΑΝΕΙΟ, ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ". ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΕΦΕΝΤΗ, ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ, ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ.
    ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ΟΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ. ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΤΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ, Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΩΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΒΑΣΛΑΚΗΣ ΚΑΠΠΑΣ(τον ακουσα με τα αυτια μου, μικρο παιδι, να μου διηγειται την ιστορια αυητ, οπως την εζησε)
    ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΓΙΩΡΓΟΣ, ο πατερας μου.

    ..... ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τις ευχαριστίες μου, κύριε Αθανασιάδη!. Είμαι Γιαννιώτισσα!

    Tsiou Roula

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύρος 22 Νοεμβρίου 2014.Ώρα 19.30
    Δεν γνωρίζω τις γνώσεις σχολιαστού του παρόντος κειμένου σε στρατιωτικά θέματα,ο οποίος αυθαίρετα συμπεραίνει ότι στην μάχη του Μπιζανίου δεν υπήρξε σχέδιο ενεργείας και η νίκη ήταν αποτέλεσμα των πυρών του Πυροβολικού.Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση των επισκεπτών του ιστολογίου,ας μου επιτραπεί να εκθέσω ορισμένα στοιχεία από την μάχη του Μπιζανίου.
    Η αμυντική τοποθεσία Μπιζανίου είναι μία φύσει οχυρά τοποθεσία,στην οποία είχαν κατασκευασθεί μόνιμα και ημιμόνιμα οχυρωματικά έργα,με την επίβλεψη Γερμανών Αξιωματικών,που είχαν αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των Τουρκικών Δυνάμεων.Η τοποθεσία του Μπιζανίου εξασφάλιζε την πόλη των Ιωαννίνων από Νότου.
    Το σχέδιο του Τουρκικού Επιτελείου προέβλεπε σταθερή άμυνα με 4 Μεραρχίες στην οχυρωμένη και φύσει ισχυρά τοποθεσία των Υψωμάτων Μπιζανίου και Καστρίτσας.
    Ο Ελληνικός Στρατός,με επικεφαλής τον Διάδοχο Κωνσταντίνο,αποτελούνταν από 4 Μεραρχίες,μία Ταξιαρχία Ιππικού και ένα Σύνταγμα Πεζικού.Το σχέδιο της επίθεσης προέβλεπε την ευρεία υπερκέραση[Κύκλωση] από Δυτικά της οχυρωμένης τοποθεσίας και άμεση κατάληψη των Ιωαννίνων με ταυτόχρονη επίθεση στον κεντρικό και ανατολικό τομέα του μετώπου,προς παραπλάνηση του εχθρού και καθήλωση των Τουρκικών Δυνάμεων.
    Η τολμηρή και βαθιά εισχώρηση στο δυτικό τομέα από το 1ον Σύνταγμα Ευζώνων και η ριψοκίνδυνη προέλαση του 9ου Τάγματος Ευζώνων,με Διοικητή τον Ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσαρίου,μέχρι τις παρυφές της πόλεως των Ιωαννίνων ανάγκασαν τον Τούρκο Αρχιστράτηγο Εσάτ Πασά να συνθηκολογήσει.Η αποφασιστική νίκη άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση τόσον της Νότιας,όσον και της Βόρειας Ηπείρου.
    Ο γενναίος Ταγματάρχης Ι. Βελισσαρίου,πάντοτε Διοικητής του 9ου Τάγματος Ευζώνων,διακρίθηκε στη μάχη του Λαχανά κατά των Βουλγάρων και έπεσε ηρωϊκά στη μάχη της Κρέσνας,στις 12 Ιουλίου 1913.Στο συλλυπητήριο προς τη σύζυγό του τηλεγράφημα ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος έγραψε:Χαιρετίζω τον Ήρωα των Ηρώων.
    Κωνστ. Πατιαλιάκας
    Αντιστράτηγος ε.α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Konstantinos Moustakas
    Ηρωικες στιγμες των Ελληνων ..........οταν θελουμε μπορουμε τα αδυνατα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγγελική Κορμά
    Πολύ καλό.........!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Konstantinos Thrakiotis
    Ε όχι, ποιος Παρασκευόπουλος και ποια πυροβόλα. Μη λέμε κι ό,τι θελουμε. Τα Γιαννενα έπεσαν γιατί έπεσε το οχυρό του Μπιζανίου που τα πρόστατευε, κι εκει ο ελληνικός στρατός ειχε καθηλωθεί για τρεις ολόκληρους μήνες με εκατονταδες νεκρούς, χωρίς να μπορεί να προχωρήσει ούτε βήμα. Με κατ'επείγον μήνυμά του ο βενιζέλος καλούσε τον Μεταξά από το Λονδίνο που ειχε αφησει για λιγο τις εχθροπραξίες για να μεταβεί σαν επισημος απεσταλμένος της ελληνικής πλευράς στην εκει διάσκεψη. Περίμεναν αυτον τον ιθακήσιο πολυμηχανο οδυσσέα, να τους λυσει το πρόβλημα. Και πράγματι το έλυσε. Εκπόνησε ενα σχέδιο παραπλάνησης του εχθρού και το Μπιζάνι έπεσε. Ο δρόμος για τα Γιαννενα ηταν πλέον ανοιχτός. Η καταληψη των Ιωαννινων ήταν και παραμένει έργο του Ιωάννη Μεταξά. σημειωση : την οχύρωση του Μπιζανίου από τους τούρκους είχε αναλάβει ενας διάσημος στρατιωτικός μηχανικός, πολωνικής καταγωγής, ο Μινέικο, που υπηρετούσε έμμισθος στον τουρκικό στρατό. Ειναι ο παππούς του Ανδρέα Παπανδρέου, πατέρας της πολωνής μάνας του. Αυτα για την ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η πτώση των Ιωαννίνων οφείλεται κατά πολύ στους Νικολάκη Εφέντη, Χαντέλη, του γερο Αθ. Τσεκούρα ,Μητροπολίτη Γερβάσιου Ιωάννη Βελισσαρίου και στους νεκρούς του Μπιζανίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Spiros Melas
    Νομίζω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στους βαλκανικους έχασε δύο αδελφούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...